نقطه ی عطف در فیلمنامه چیست؟

نقطه ی عطف (Plot Point /turning Point ) در فیلمنامه چیست؟
رویدادی که مسیر داستان را تغییرمی دهد و باعث گذر داستان از پرده ای به پرده ی بعدی می شود. تغییرمسیر داستان معمولا براساس تصمیم شخصیت اتفاق می افتد.اما نقطه ی عطف ، علاوه بر تغییر دادن مسیر داستان،این کارها را نیز انجام می دهد:
۱)یکی از نقاط اصلی روی منحنی تحول شخصیت است که پروتاگونیست را به تصمیم گیری و پذیرش خطر وا می دارد.
۲)پرسش اصلی داستان را برای بار اول یا دوم مطرح می کند.
۳)خطر را افزایش می دهد.تصمیم و اقدام شخصیت در نقطه عطف، نقطه ای بی بازگشت است، و حالا شخصیت چاره ای ندارد جز اینکه به راهش ادامه دهد،چون چیزی برای از دست دادن ندارد.
۴)مضمون را بیان می کند و در واقع بهترین و زیباترین شکل انتقال مضمون به مخاطب است.
نقطه عطف باید همیشه عملی از سوی شخصیت اصلی باشد.تصمیمی که شخصیت می گیرد و کنشی که بر اساس ان تصمیم انجام می دهد،باعث حرکت داستان در مسیری تازه می شود. اما این تغییر مسیر شدید، همیشه با سرو صدا و کنش های چشم گیر همراه نیست،بلکه گاهی لحظه ای آرام است که روی تصمیم شخصیت اصلی تمرکز می کند. نقطه ی عطف معمولا از طریق کنش به نمایش در می اید،اما گاهی برای پیش بردن داستان از گفت و گو برای خلق آن استفاده می کنند.نقاط عطف در چند فیلم مشهور به قرار زیر است:
سینما پارادیزو (Cinema Paradiso)
در عطف اول ، آلفردو با تو تو معامله ای می کند:اگر توتو پاسخ های امتحان را به آلفردو بدهد، آلفردو به او اجازه می دهد پروژکتور را راه بیندازد. در نقطه ی وسط داستان، سینما طعمه ی حریق می شود.در نقطه ی عطف دوم،آلفردو مرده است و توتو در حال بازگشت به شهرش برای مراسم خاکسپاری است.
فارگو (Fargo)
در نقطه ی عطف اول، مارجی تلفنی از قتل مطلع می شود و کارش را روی پرونده آغاز می کند.در عطف دوم،پلیس مطلع می شود اتفاق عجیبی کنار دریاچه در حال وقوع است، که باعث رفتن مارجی به محل می شود و آنجا یکی از تبهکاران داستان و تکه هایی از جسد دیگری را پیدا میکند.
سکوت بره ها (The Silence of the Lambs)
در عطف اول، هانیبال لکتر از کلاریس می پرسد: می خوای به ت کمک کنم بوفالو بیل رو پیدا کنی؟
بلافاصله بعد از آن ، بیل زن دیگری را می دزدد.در تمام پرده ی اول ، ما را برای این عطف آماده کرده اند،چون با بوفالوبیل و آدم ربایی هایش آشنا شده ایم.این نقطه ی عطف به تحقیقات کلاریس در پرده دوم منجر می شود.در عطف دوم ، کلاریس به هویت قاتل پی می برد.این اطلاعات باعث چرخش داستان و ورود آن به پرده سوم می شود که در آن، کلاریس با قاتل رو به رو می شود، او را از پای در می اورد، و قربانی بعدی را به رغم خطر زیادی که برای خودش وجود دارد،نجات می دهد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
برای انتخاب لوکیشن فیلمسازی باید به چه مواردی توجه کنیم؟
اصطلاح «هِدروم» در کارگردانی به چه معناست؟
«دکوپاژ سینمایی» یعنی چه و تاثیر آن در کارگردانی چیست ؟
ویژگی های «سینمای کلاسیک» چیست؟
مفهوم «همذات پنداری» در سینما
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید